IN DE KIJKER: HORECA VAN ZON

Koeling en warmterecuperatie op industrieel niveau - door Frigomil

Koen Beckers, technisch directeur horeca Van Zon

Koen Beckers, technisch directeur horeca Van Zon

Frigomil is vooral bekend voor de inrichting en koeling van winkels en supermarkten. Maar wist u dat wij ook specialist zijn in koeling en warmterecuperatie voor de industrie?

Koeling voor de industrie is een specialisatie die moet beantwoorden aan de hoogste standaarden op het gebied van technologie en betrouwbaarheid.

In deze reportage laten we u even binnenkijken bij horeca Van Zon, een van de grootste horeca-leveranciers in België.

Onthoud vooral dat de kwaliteitszorg en het vakmanschap die u hier ziet, ook ingezet worden als Frigomil de koelinstallatie plaatst bij u, als winkeleigenaar in de voedingssector.

 
 
Nieuw gebouwd in 2020: 2.000m2 kantoren en 14.000m2 opslag

Nieuw gebouwd in 2020: 2.000m2 kantoren en 14.000m2 opslag

HOE BELANGRIJK IS KOELING VOOR VAN ZON?

Koen Beckers:
"Van Zon heeft gemiddeld 30.000 artikelen op voorraad, zowel vers als diepgevroren. Koeling en diepvries draaien hier 24/24-7/7 en dat is dus een groot stuk van ons budget. Koeling omvat een heel systeem, van opslag tot transport. En heel dat systeem wordt dan nog regelmatig gecontroleerd door de voedselinspectie ook... 

Koeling is misschien het minst sexy element van ons werk, maar het is dus wel een van de allerbelangrijkste onderdelen."

 
 
 

IN 2020 LIET VAN ZON EEN SPLINTERNIEUW BEDRIJFSGEBOUW NEERZETTEN. MET BIJZONDERE AANDACHT VOOR HET ENERGIEVERBRUIK.

Het nieuwe gebouw is heeft een totaaloppervlakte van 16.000 m2, waarvan 2.000 m2 kantoren en 14.000 m2 opslag. De diepvriesruimte beslaat 3.000 m2. Kostprijs van het hele project: 15 miljoen Euro.

 
 
 

Koen Beckers:
"Voor deze nieuwbouw begon hebben we de energie-expert gezegd dat de energiefactuur niet hoger mocht zijn dan die van onze oude vestiging. Ondanks het feit dat het nieuwe pand 2,5 keer groter is... "

"Dat is gelukt door de performante en duurzame koelinstallaties, maar ook door de koppeling met warmterecuperatie en geothermie, wat het project trouwens vrij bijzonder in zijn soort maakt."

 
 
 

Voor een echt duurzame koeling heb je een betrouwbare partner nodig.

Koen Beckers

Koen Beckers:
"We wisten dat Frigomil in staat is om dit soort complexe installaties voor koeling en warmterecuperatie te ontwerpen en te bouwen. Wij werken al twintig jaar samen!

Frigomil is een middelgroot familiaal bedrijf, zoals wij. Als we met een dringende vraag zitten, dan kunnen wij altijd rechtstreeks terecht. Dat is goud waard in deze tijd."

 
 
 
 

CO2

Koen Beckers:
" Koeling gebeurt hier met C02 - een vrij nieuwe maar heel rendabele en ecologische koeltechniek. In 2017 hebben wij onze winkel in Beerse geopend en toen stond dat nog in de kinderschoenen. Toch waren ze bij Frigomil al op de hoogte en zijn we er mee gestart. In het begin waren we bang voor trillingen en geluid, maar dat is 100% meegevallen."

 
 
 
 

Deze installaties mogen nooit uitvallen. Ze worden continu gemonitord, zowel bij Van Zon als bij Frigomil. Binnen het uur staan de technici van Frigomil paraat als er een probleem wordt vastgesteld.

 

EEN INVESTERING DIE ZICHZELF TERUGBETAALT

Koen Beckers:
Het nieuwe gebouw bij Van Zon is een straf stukje technologie met vier componenten: koeling met CO2, intelligente verlichting, geen airco maar een geactiveerd plafond en gekoppelde vloerverwarming. Zelfs de laad- en loskades van de vrachtwagens hebben vloerverwarming, zodat we ook in de winter probleemloos kunnen uitleveren!" 

 
 
 

Koen Beckers:
"Wat energie betreft kan je tegenwoordig niet anders dan vooruit kijken. En alles is goed uitgerekend: we weten dat we een installatie van hoge kwaliteit hebben die lang zal draaien zonder grote problemen en dat we de investering er op termijn sowieso uit halen."

 

Van Zon is een mooi voorbeeld van wat Frigomil zoal kan op het gebied van koeling. Als winkelier in de voedingssector kunt u dus op beide oren slapen: ook voor uw koelinstallatie en koelmeubels kunt u rekenen op dezelfde Frigomil kwaliteit en -betrouwbaarheid. 

 
 
 
 

Frigomil helpt u verder als ondernemer

Bel of mail vandaag nog

Bel ons E-mail ons

Altijd op de hoogte

De winkelier van de toekomst is op de hoogte. Abonneer u vandaag nog op de Frigomil Nieuwsbrief.

Volg ons op sociale media

Facebook Instagram